Плацебо лекови

0

Плацебо ефект е термин кој се користи во медицината и начин да се набљудува ефектот на оваа тема (пациентот), кога тој е даден-плацебо (нема ефект врз телото), a испитаникот мисли дека тоа е вистинскиот лек.

Бројот на научни студии кои ја оправдуваат употребата на palcebo производите се зголемува . И покрај широката распространета пракса за нивна примена , во доста голем број земји palcebo не е регистриран како лек.Резултатите од дури 152 научни студии покажаа дека плацебо производите имаат терапевтски ефекти на лековите како и останатите, “вистински” дроги. Истражувањата поттикнаа германските лекари да ги прифатат плацебо лековите, 88 проценти од нив најмалку еднаш препишале ваков лек.

.Плацебо освен психолошки, има фармаколошки , биохемиски начин на дејствување.
Тој може да ги излечи чировите во дванаесетпалечното црево во 30 % од случаите, да спречи напад на ангина пекторис во 40 % од случаите. Сето ова може да се пријде следниов пример, стари, искусни лекари на пациенти кои се хипохондрици , применуваат интрамускулно Vitamicom В. Тоа навистина предизвикува печење, но затоа болките веднаш поминуваат.

Плацебо ефект се испитува на следниов начин , на предмет (пациентот) е даден плацебо, без било каква акција на телото, додека тој е убеден дека тоа е вистинскиот лек. Механизмот на дејство на плацебо ефектот се базира на психолошка акција. Човекот верува дека неговиот одреден лек помага, кортексот влијае на ендокриниот систем, а имунолошкиот систем ја зголемува одбранмбената функција на телото.

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-

Д-р Елена Јевтиќ е родена во 1988г во Битола. Средното образование го завршува во гимназијата „Јосип Броз - Тито" - Битола, природно-математичка насока во 2007г. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот Нови Сад, Панчево во Јули 2013г. -Доктори.мк претставува место каде што можете да дознаете многу повеќе за Вашето здравје, неговата првенцијата и тераписките модалитети од стручен тим на соработници. Особено задоволство е да бидете дел од еден таков тим на успешни и докажани здравствени лица.