Босилек – крал на билките

Босилекот (Octimum sanctum) во многу земји се смета за света билка која се користи во верски обреди. Освен тоа што е препознатлив по прекрасниот мирис, има и многу лековити својства.

Лековитите својства на босилекот

Древните народи сметале дека босилекот позитивно влијае, како врз телото, така и врз духот. Современите испитувања потврдуваат дека босилекот благотворно делува врз психата од луѓето бидејќи има смирувачко дејство и затоа се препорачува како природен лек против стресот и нервната напнатост, настанати од секојдневните грижи и притисоци. Посебно се препорачува за луѓе чија професија бара голем интелектуален напор затоа што придонесува и кон подобро памтење.

Босилекот, исто така, ги спречува и симптомите на настинка, како што се кашлица и болка во градите. Го зголемува апетитот и ја смалува надуеноста во стомакот. Пожелно е да се користи против цревни воспаленија и воспаленија на уринарните патишта. Народната медицина го препорачува босилекот за доилките, за подобро излачување на млекото.

Чајот од босилек, освен што придонесува за подобра општа состојба на организмот, ги смирува и симптомите на главоболка, несоница и мачнина. Го смирува и кашлањето, воспалението на желудникот, цревата и органите за излачување. Понекогаш се користи и за лекување на туберкулоза.

Етеричното масло од босилек делува антибактериски и е добар антиоксиданс.

 

Сокот од свежите листови на босилекот се употребува за испирање на устата и грлото, како и против кожни заболувања и убоди од инсекти. За лекувањето на разни воспаленија во усната празнина потребно е неколку пати во денот да се џвакаат неколку листови од босилек, со што би исчезнал и лошиот здив од устата.

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!