Слива – мултивитамин за срце

За сливата се вели дека е вистински природен мултивитамин. Витамините кои ги содржи ова овошје со ниска енергетска вредност се во сооднос оптимален за човечкиот организам.

 

Сливите се овошје со ниска енергетска вредност која е околу 4 пати помалку од лебот. Нивниот одличен вкус доаѓа од добриот однос на шеќери (пет видови) и овошни киселини. Лековитоста кај сливите доаѓа до израз при заболувања кај бубрезите, гихт, болести на црниот дроб, ревматоиден артрит и др

Нутритивна вредност

Сливите се препорачуваат да се јадат бидејќи содржат комбинација на витамини меѓу кои и Витамин Ц, Витамин Б6, Витамин Е. Ниеден од тие витамини во сливата не се наоѓа во голема количина, но во комбинација се  наоѓаат во сооднос кој е оптимален за организмот. Затоа за сливата се вели дека е вистински природен мултивитамин.

Свежиот плод на сливата е најлековитиот дел. Тој содржи 84% вода, 0,6% белковини, 10% јагленихидрати, 2,1гр растителни влакна, а посебно важно е да се истакне дека содржи високи содржини на пектин поради што е најдобро овошје и природно средство за регулација на варењето. Плодот е богат и со бета каротен, фолна киселина и минералите калциум, фосфор, калиум, магнезиум, натриум, железо, и бакар.  Бакарот меѓу останатите важи за најзаслужниот за добрата работа на срцето и црниот дроб. Покрај другото, сливата содржи и јаболкова киселина.

Денес се познати околу 2000 видови сливи (жолти, зелени, модри и црвени). Најзначајни и најкорисни се сортите Prunus domestica или Европска слива и Prunus salicina или Јапонска слива. 

Совет плус:

Освен свежа, сливата може да се користи и припремена во различни овошни салати, десерти, мармалади, пекмези, сосови, сокови и компоти. Компотот од сливи се користи при запек, бидејќи има доста пектин кој го помага работењето на цревата.

 

авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!