Витамини, минерали и здрави заби

Витамините А, Б, Ц и Д подеднакво како и минералите калциум, фосфор и флуор имаат голема улога врз здравјето на вашите заби. Во продолжение Ви го претставуваме нивното дејство врз здравјето и изгледот на забите.

Витамини и здрави заби

Недостатокот на Витаминот А особено во текот на развојот на забите е показател дека неговата улога е многу значајна бидејќи овој витамин е важен за обликување на сите забни ткива. Доколку го нема доволно во организмот, доаѓа до оштетување на забните ткива.

Улогата на Витаминот Б се однесува за усната шуплина. Доколку го нема доволно, доаѓа до најразлични промени и заболувања во усната шуплина.

Витаминот Ц подеднакво е важен за убавиот изглед и здравјето на нашите заби. Доколку го нема доволно во организмот, доаѓа до промена на самиот заб исто како и на вилицата после што доаѓа до луксација и паѓање на забот. За да се избегне ваквата несакана ситуација, треба да се води грижа за внесот на овој витамин преку адекватната исхрана која е извор на истиот.  Недостатокот на овој витамин може да биде причина и за крварење на непцата.

 

Витаминот Д има одговорност за калциумот и фосфорот во организмот и е значаен за минерализацијата на коските и забите. Во случај кога го нема доволно во организмот, доаѓа до пореметување и разградување на коските и забите. За да се избегне сето тоа, потребно е повеќе да се консумираат следниве намирници:јајца, лосос, млеко, путер и рибино масло.

Минерали и здрави заби

Калциумот е посебно важен минерал за квалитетни заби. Поради неговиот недостаток забите може да бидат лесно кршливи. За  да се спречи сето тоа, потребно е да се внесува храна која содржи повеќе калциум, а тоа се:млечни производи, жолчка, кељ и темно чоколадо ( во одредени количини).

Флуорот е природен елемент кој ги јакне забите и го спречува нивното расипување. Тој ги зајакнува забите на тој начин што ја забрзува нивната реминерализација,  а со тоа спречува  бактериите да произведат киселина.

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!