Стресот и оралното здравје

Стресот освен тоа што има влијание врз целиот организам, влијае и врз оралното здравје. Кај луѓето може да предизвика интензивна главоболка, болки во стомакот...

Дали кариесот е генетски наследен?

Многу често од луѓето со многу расипани заби слушаме дека тоа го наследиле од нивните родители или баби и дедовци,и дека истото не може...

Орално здравје на лицата со оштетен вид

“Најдобрите и  најубавите нешта на светот не можат да се видат ниту допрат, мора да се почувствуваат со срцето” Кога се проценува орално – здравствениот...

Осетливи заби

Што е тоа осетливост на забите? Осетливоста на забите е честа појава. Под овој термин се подразбира појава на неочекувана остра болка или непријатност, кои...

Тризмус – ограничено отворање на устата

Тризмусот се дефинира како неможност да се отвори устата целосно. Тоа би можело да се случи за време, веднаш, па дури и години по...

Орална хигиена во минатото

Забите обично се појавуваат попрво кај девојчињата отколку кај момчињата. Секој човек развива две групи на заби во својот живот. Првиот сет на забите...

Орални промени кај женскиот пол

Пореметувањето на функцијата на полните жлезди прати низа орални промени. Тоа е посебно изразено кај женскиот пол, затоа што кај нив е докажана директна...

Најчесто поставувани прашања во врска со оралното здравје на детето од...

Продолжуваме со рубриката "Здрава насмевка за среќно дете". Овој пат ви даваме одговор на најчесто поставуваните прашања во врска со децата кои се на...

Промени на бојата на усните

Здравите усни имаат светло розева боја. Бојата на горната и долната усна обично е иста. Горната усна може да биде малку посветла. Овој феномен...

Енергетските пијалоци и забите

Пијалоците кои во себе содржат  големо количество на кофеин и шеќер, кои некои тинејџери ги консумираат наместо вода се 3 до 10 пати поштетни...

ПОСЛЕДНИ