Променaтa на времето носи проблеми

Наглите промени на времето влијаат првенствено врз здравстената состојба на оние кои имаат тешки, хронични и исцрпувачки заболувања. Временските промени предизвикуваат влошување на нивната состојба.

Најосетливи на промени на времето се астматичарите, реуматичарите, срцево болните (оние со ангина пекторис и висок крвен притисок), оние кои имаат чир на дванаесетпалачно црево и желудникот и пациенти кои имаат разни психички тегоби пред се психози. На астматичарите влијае влажноста на воздухот, на срцево болните ладното и ветровито време, а на хипертоничарите високиот воздушен притисок. Кај оние со реуматски заболувања, се јавува болка во зглобовите, тешко движење, тромавост, а кај срцево болните замор и болка во градите. Пациентите кои имаат проблеми со дишењето имаат отежнато дишење, чувствуваат замор, и имаат лош сон.


Пациентите со психички проблеми често имаат несоница, нервозни се, често се жалат на телесни тегоби и болки. Наглите промени во температурата често се причина и за напади на мигрена. За време на ваквите големи временски промени, на хроничните болни им се препорачува редовно да си ја земаат пропишаната терапија и да го одбегнуваат изложувањето на факторите на ризик за нивното заболување. За време на овие нагли временски промени тие би требало да останат дома, да не планираат патувања и да не се заморуваат психички и физички. Наглите промени на времето, освен на хронично болните, носат проблеми и на физички и психички здравите луѓе. Тие при нагли температурни разлики, при промени во притисокот или правецот на ветерот, имаат главоболки, имаат несоница, вознемирени се, депресивни, им се спие или константно чувствуваат замор.

-авторски текст , не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!